İstanbul, Antalya, Muğla, Ankara, İzmir, Nevşehir, Bursa, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale illeri, hem turistik cazibeleri hem de sınai haklar alanındaki etkinlikleriyle öne çıkıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) verilerine göre, 2023 yılında Türkiye genelinde yapılan 168.850 yerli marka başvurusunun 117.767'si bu 10 ilden geldi. 2024 yılının ilk beş ayında ise toplam 65.295 marka başvurusunun 45.478'i yine bu illerden gerçekleştirildi. Bu sayılar, Türkiye genelindeki marka başvurularının yaklaşık yüzde 70'inin bu illerden yapıldığını gösteriyor. Aynı zamanda, bu illerde toplam 351 coğrafi işaret dosyası işleme alınmış durumda ve bunların 94'ünün süreci devam ediyor.
Gastronomi ve Otelcilikte Büyüme İvmesi
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yaman Karadeniz, 43. sınıfta yer alan "yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri" ile "geçici konaklama hizmetleri"nde önemli bir artış olduğunu belirtti. TÜRKPATENT verilerine göre, 2023 yılında bu sınıfta toplam 19.678 marka başvurusu yapılırken, 2024 yılının ilk 5 ayında 8.110 marka başvurusu gerçekleştirildi. Karadeniz, bu artışın turizm bölgelerinde gastronomi ve otelcilik hizmetlerinin hızla yükseldiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Coğrafi İşaretlerin Önemi
Karadeniz, turizm bölgelerindeki en değerli artışın coğrafi işaretlerde olduğunu belirtti. Coğrafi işaretlerin, ürün ile o ürünün coğrafi alanı arasındaki bağlantıyı gösteren bir kalite göstergesi olduğunu söyleyen Karadeniz, "Gastronomi turizmi, dünya genelinde önemli bir olgu haline geldi. İnsanlar, meşhur bir yiyeceği veya ürünü yerinde tüketmek için uzun mesafeler kat ediyor ve bu da ciddi harcamalar gerektiriyor. Yerel üreticileri koruyarak iç piyasada ve küresel piyasada kırsal kalkınmayı ve yerel markalaşmayı desteklemek mümkün" dedi. Karadeniz, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının artırılmasının, ekonomik büyümeye ve turizm gelirlerindeki artışın devamlılığına katkı sağlayacağını belirtti.