Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, genel giderlerin yüzde 40'lardan yüzde 63 seviyelerine yükseldiğini belirterek, 2023 yılının ilk yarısında 1 milyar 23 milyon dolar olan ihracatın 2024 yılının aynı döneminde 750 milyon dolara gerilediğini söyledi. Sektörde yaşanan bu büyük kaybın, maliyetlerdeki artış ve talepteki düşüşün birleşiminden kaynaklandığını vurguladı.
Döviz Kurları ve Rekabetçilik
Zandar, deri sektörünün ihracat düşüşünü azaltabilmesi için dolar kurunun 38 TL, avro kurunun ise 42 TL seviyelerine gelmesi gerektiğini ifade etti. Sektörde 2025 yılından itibaren doğacak ek maliyetlere karşılık karlılığın yetersiz olduğunu belirtti.
Türkiye ayakkabı pazarında kişi başı yıllık alım miktarının ortalama 4-5 çiftten 2024 yılında 2,65 çift seviyesine düşmesinin beklendiğini belirten Zandar, Almanya, İtalya, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık ve Romanya gibi önemli pazarlarda ciddi talep kayıpları yaşandığını aktardı. Özellikle bu pazarların talep daralmasının ve fiyat tutturamamanın etkisiyle yüzde 26'lık bir daralmanın yaşandığını ifade etti.
Eylül'de Talep Artışı Bekleniyor
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zandar, Eylül ayında talep tarafında bir kıpırdanma beklediklerini, 2025 yılı Mart ayında Avrupa’da talebin 2019 yılı seviyelerine yükselmesinin öngörüldüğünü söyledi. Sektörün bu değişimi fırsata çevirebilmesi için önümüzdeki 6 ayı iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Zandar, ihracatçılara sorumlu üretim ve yeşil dönüşüm konularında çalışmalarını şimdiden başlatmaları gerektiğini belirtti.
Ayakkabı Sektörü Öne Çıkıyor
Türk deri ve deri mamulleri sektörü 2024 yılının ilk yarısında 750 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu ihracatın 471 milyon doları ayakkabı sektöründen geldi. Mamul deri sektörü 113,5 milyon dolar, saraciye sektörü 110 milyon dolar ve deri konfeksiyon sektörü ise 55 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
İhracatın ilk beş ülkesi sırasıyla Almanya (61 milyon dolar), İtalya (53,6 milyon dolar), Irak (50,8 milyon dolar), Rusya (36,8 milyon dolar) ve Fransa (31 milyon dolar) oldu.
Ege Bölgesi'nde Düşüş Daha Az
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDDIM), 2023 yılının ilk yarısında 97,6 milyon dolar olan ihracatını, 2024 yılının aynı döneminde 82 milyon dolara yükseltti. EDDIM’in ihracatındaki düşüş yüzde 16 ile sektörden daha az oldu. Ege Bölgesi’nden yapılan deri ve deri mamulleri ihracatında ayakkabı sektörü 50 milyon dolarlık ihracatla toplamın yüzde 61'ini oluşturdu. Mamul deri ve kürkler ihracatı yüzde 31 artışla 14 milyon dolara çıkarken, saraciye sektörü 9 milyon dolar, deri konfeksiyon sektörü ise 8 milyon dolar ihracat performansı gösterdi.