Van TSO ev sahipliğinde geçtiğimiz yıl Van’da ilki düzenlenen ve büyük ilgi gören Van Gurme ve Gastronomi Fuarı, bugün ikinci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde açılışı gerçekleştirilen fuara, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı Necdet Takva, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, birçok ilin Ticaret Odaları Başkanları ve vekilleri, STK Başkanları ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal ve konuk il olarak fuara katılım sağlayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi’nin açılış konuşmalarının ardından fuar açılışı gerçekleştirildi. Expo Fuar ve Kongre Merkezi`nde, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (TSO) öncülüğünde gerçekleştirilen fuara, Onur Konuğu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi ve Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası, Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası, Erzurum, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası, Edremit Ticaret Odası, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Hakkari ve Şanlıurfa’dan 88 firma il dışında ve yurt dışında gelen şef ve aşçılar katıldı.15 Eylül’e kadar sürecek fuar kapsamında peynir yarışması, çeşitli etkinliklerin düzenlenecek, 81 ilden getirilen yöresel ürünler vatandaşların beğenisine sunuluyor.Coğrafi işaret tescilli ürünlerin yanı sıra, yemek, bakliyat, hububat, baharat, yağ, et ve et ürünleri, unlu mamuller, çikolata, şekerleme, dondurma, süt ve süt ürünleri, kahve, çay ve ekipmanları, kahvaltı ürünleri, donmuş gıdalar, kuru gıdalar ve konserve gibi ürün gruplarının yer aldığı Van Gurme ve Gastronomi Fuarı ilk günden yoğun ilgi gördü. Fuarda, coğrafi işaret tescili alan Sengeser, Ayran Aşı, Tandırda Van Balığı, Kavut, Murtuğa, Kürt Köftesi, Keledoş, Otlu Peynir, Van Pastası, Savatlı Gümüş İşlemeciliği’nin yanı sıra coğrafi işaret başvuru süreci devam eden Edremit Elması, Sıhke Kavunu, Çirişli Bulgur Pilavı, Ciğer Köftesi, Ekşili Yemeği, Tandır Ekmeği, Taptapa Ekmeği, Helise, Erişte Aşı, Acem Köftesi, Van Tavası, Erişte Pilavı, Kavurmalı Çılbır, Pişürük Çorbası, Kabak Borani, Şile Yemeği, Van Cacığı, Çatal Tatlısı, Eğirdek Tatlısı, Van Kıymalısı, Kaburga Kebabı, Üzümlü Pilav, Soğan Dolması fuarı ziyaret edenlere ikram ediliyor.TAKVA: “Şehrimiz, küçükbaş hayvan besiciliğinin merkezi durumundadır” Fuarın açılışında konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Bu yıl 2. si düzenlediğimiz Gurme ve Gastronomi Fuarı, oda ve borsalarımız başta olmak üzere, kamu kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, üreticilerimiz, halkımız ve Ülkemizin birçok şehrinden katılan firmaların destekleriyle daha güçlü bir hale gelmiştir. Van şehri, asrılardır güçlü medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihsel ve kültürel süreçlerle birlikte her anlamda kadim bir kent haline gelmiştir. Seyyahların, gezginlerin İpekyolu üzerinde uğrak merkezlerinden biri olan Van’ın tarihi referanslarda yöresel ürünlerinin, yemek kültürünün ve doğal zenginliklerinin anlatıldığına şahitlik etmekteyiz. Van şehri; yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan, sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyeli ile et ve süt ürünlerinden elde edilen mamuller başta olmak üzere yöresel yemekleriyle ün salmış bir medeniyete sahiptir. Malumlarınız olduğu üzere; şehrimiz, küçükbaş hayvan besiciliğinin merkezi durumundadır. Dolayısıyla, mutfağımızın gelişmesinde ve ünlenmesinde bu faktör çok önemlidir. Ayrıca Van Tarıma Dayalı Organize Besi OSB ile et üretimi projemiz Tarım ve Orman Bakanlığımız nezaretinde, Valiliğimiz, Belediyelerimiz, üretici birliklerimiz ve borsamızın destekleriyle devam etmektedir. Sonuç itibariyle bu proje; kırmızı et üretimi konusunda profesyonel bir anlayışla üretimin gelişmesine ve istihdamın artmasına vesile olacaktır. 55’i yerel 9 kadın kooperatifimiz, İstanbul, Ankara, Trabzon, Kars, Balıkesir, Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Malatya, Aydın, Şanlıurfa, Hatay, Şırnak ve daha birçok ilimizden toplam 88 firma katılımcımız var. Ayrıca İran İslam Cumhuriyetinin Erdebil kentinden de firmalar ve misafirlerimiz var. Bu yıl ki onur konuğumuz ise Trabzon TSO’dur” dedi.ÇELEBİ: “Van’ı daha da ileriye taşımamız gerekiyor”Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın konuk ili olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi ise, Van’ın coğrafik yapısına dikkat çekerek, “Burada inanılmaz düz araziler var. Bu arazilerin ekonomide, turizmde, tarımda ve diğer sektörlerde yer bulması gerçekten çok fazla. Özellikle buranın 6. Bölge olması çok değerli, çok kıymetli. Sanayi’nin ihracatı 100 milyon dolar, ben bunu Van’a yakıştıramadım. Van, en az 1 milyar doları aşan şehirlerden bir tanesi olacak potansiyele sahip. Bu yatırımları buraya çekmek lazım, burada imkanlarda var. Ben kendi memleketimde çevremdeki insanlara söyleyeceğim. Yatırım için buranın büyük bir altyapısının olduğunu görüyorum. Dolayısıyla bu potansiyeli olan Van’ı daha da ileriye taşımamız gerekiyor” diye konuştu.Konuşmaların ardından fuardaki stantları tek tek dolaşan protokol üyeleri, kendilerine ikram edilen yöresel lezzetleri tattı. Fuar, katılımcıların stantları ziyareti ile devam etti. Van Gurme ve Gastronomi Fuarı, 15 Eylül tarihine kadar misafirlerini ağırlayacak.
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 13 Eylül 2024 - 13:43
Van Gurme Fuarı kapılarını açtı!
Van Gurme ve Gastronomi Fuarı, 15 Eylül’e kadar sürecek. Fuar kapsamında peynir yarışması, çeşitli etkinlikler düzenlenecek. 81 ilden getirilen yöresel ürünler de vatandaşların beğenisine sunuluyor.
Kültür-Sanat
13 Eylül 2024 - 13:43